Tiedote

Pohjois-Suomen ensimmäinen päiväkirurginen tekonivelleikkaus tehtiin Oulaskankaan sairaalassa

Julkaistu:

OYSin toimintaa osana olevassa Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa tehtiin Pohjois-Suomen ensimmäinen päiväkirurginen tekonivelleikkaus 19. maaliskuuta. Päiväkirurgisen toimenpiteen jälkeen potilas kotiutuu toimenpidepäivänä. Tekonivelleikkauksia on tehty Oulaskankaan sairaalassa ylilääkäri Ismo Saarenpään mukaan vuodesta 2000. Ortopedian puolella tekonivelleikkauksia tehdään Saarenpään mukaan vuosittain noin 900.

Päiväkirurgista pilottihanketta on valmisteltu noin vuoden verran. Ortopedi Pasi Hintsalan mukaan soveltuakseen päiväkirurgiseen toimenpiteeseen potilaan tulee olla riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa eikä esimerkiksi liian iäkäs. Potilaan tulee myös olla itse halukas toimenpiteeseen sekä hänen on oltava tukihenkilön seurassa toimenpiteen jälkeisen yön yli. 

”Vuosittain sairaalassamme tehdään 3 000 toimenpidettä. Pääpaino toimenpiteissämme on ortopediassa ja alaraajaprotetiikassa. Lisäksi meillä tehdään paljon gastrokirurgiaa, korva-, nenä- ja kurkkutautien kirurgiaa sekä urologiaa ja naistentautien toimenpiteitä”, Oulaskankaan sairaalan ylilääkäri Tuukka Toivio kertoo. 

Toivion mukaan päiväkirurgisia tekonivelleikkauksia on suunniteltu jatkettavan, mutta prosessi halutaan käynnistää harkitusti ja rauhallisesti. Ensimmäisen päiväkirurgisen tekonivelleikkauksen jälkeen arvioidaan, mikä meni hyvin ja missä voidaan mahdollisesti parantaa. Yhtäältä henkilökunta toivoo lisäresursseja leikkausjonojen purkamiseen. 

Erityisesti päiväkirurgisissa operaatioissa potilaan ohjeistaminen toimenpidettä ennen sekä sen jälkeen on fysioterapeutti Anu Alilan mukaan tärkeää.

”Annamme kattavat kotiutus- ja liikkumisohjeet sekä potilaalle että hänen tukihenkilölleen. Olennaista on potilaan harjoittama omatoiminen kuntouttaminen annettujen ohjeiden mukaan. Omatoimista kuntoutusta tukevat kontaktit fysioterapeuttiin joko puhelimitse tai paikan päällä. Informoimme myös potilaan kotipaikkakunnan terveyskeskuksen fysioterapeuttia.” 

Pilottihanketta on Oulaskankaan sairaalassa valmisteltu vuoden verran, ja sen eteen on tehty lujasti töitä. Henkilökunnan puheissa korostuvatkin sairaalan hyvä yhteishenki, moniammatillisten osaajien toimiva tiimityö ja avoimuus uudistuksille. 

”Kehitämme toimintaamme jatkuvasti, ja sen tekee helpoksi ammattitaitoiset tiimit ja sitoutuminen sydämellä. Täällä halutaan potilaan parasta. Meillä pidetään kiinni siitä, mitä meillä tehdään ja olemme ylpeitä osaamisestamme,” vs. osastonhoitaja Marita Toiviainen ja sairaanhoitajat Asta Nuorala ja Mari Ahonen sanovat. 

Toiviainen, Nuorala ja Ahonen korostavat työyhteisön lämminhenkisyyttä ja rentoa tunnelmaa. ”Ammattiryhmien välinen yhteistyö on helppoa. Henkilökunnallamme on laaja ja monipuolinen osaaminen ja auttamisen halu. Porukka viihtyy täällä. Hyvän yhteishengen aistivat myös potilaat, ja moni ihastelee kotoisaa tunnelmaamme.” 

 
Oulaskankaan sairaalan ensimmäiseen päiväkirurgiseen tekonivelleikkaukseen saapunut potilas Anne-Maria kehuukin sairaalan tunnelmaa.

”Täällä on ihania hoitajia ja sairaala on kodikas. Henkilökunta on oikealla alalla. Uskon, että kun ihminen nauttii työstään, se ei aina tunnu työltä”, hän kehuu.

Anne-Maria odottaa toimenpidettään jännittyneenä, mutta toiveikkaana. Haaveena on palaaminen työelämään kuntoutuksen jälkeen sekä kävely normaaliin tapaan. ”Kipu vaikuttaa elämänlaatuun. Toimenpide jännittää, mutta pelolle ei saa antaa liikaa valtaa.”